Myjava priblížila Slovan k titulu, Trnava sa prepadla na dno tabuľky

05.05.2013 Celý región

FK Senica - Spartak Myjava 0:3 (0:0)
Góly: 56. Sládek, 68. P. Pavlík (vlastný), 90.+ Kuračka,
ŽK: 13. T. Bruško (Myjava),
rozhodovali: R. Weiss - T. Somoláni, Balko,
4 402 divákov
 
Senica: Švenger - Wijlaars, P. Pavlík, R. Pillár, Patrik Mráz - T. Kóňa, Jirásek (61. R. Blackburn) - Jaroslav Diviš, Piroska (78. Martin Ďurica), Štepanovský - Kalabiška (61. J. Križko)
 Myjava: Solnička - Siva, Častulín, Černáček, Šulek - T. Marček, T. Bruško (72. L. Pelegríny) - Kukoľ (46. Kuračka), Sládek, E. Daniel (89. Ľ. Urgela) - Z. Harsányi 
 
Senica 4. mája (TASR) - Stretnutie sa hralo pred zaplneným štadiónom vo výbornej atmosfére. Prvý polčas bola hra vyrovnaná, prevažne sa hralo medzi 16-tkami. Prvú vážnejšiu šancu mali Seničiania v 5. minúte, ale lopta po Pavlíkovej hlavičke skončila na hornej sieti. Ďalšie šance prišli až po polhodine hry a mali ich Myjavčania.

V 32. minúte sa za obranou Záhorákov ocitli Harsányi a Siva, no nepochopiteľne sa nedohodli na zakončení a zo šance nebolo nič. Po následnom rohovom kope Bruška hlavičkoval Siva, výborným zákrokom sa predviedol senický gólman Švenger. Na druhej strane sa Diviš preštrikoval až pred Solničku, ten jeho strelu vyrazil na roh. Po jeho zahratí Kóňom sa dostal k lopte pri zadnej žrdi voľný Kalabiška, no prázdnu bránku netrafil. Diviš bol v zakončení v 37. minúte, kedy sa ocitol za obranou Myjavy, ale ani tentoraz nebol úspešný.

Druhý polčas zachytil domácich v totálnom útlme, hrali veľmi zle. Myjava na ihrisku dominovala a vyhrala rozdielom triedy. V 55. minúte sa po prihrávke Daniela ocitol vo veľkej šanci Sládek, stopér Pavlík v poslednej chváli šmýkačkou loptu odkopol na rohový kop. Po jeho zahraní a signále myjavského družstva zvnútra 16-tky, tvrdo halfvolejom vystrelil Sládek a lopta skončila za Švengerovým chrbátom. Druhý gól priniesla 69. minúta po nákope Bruška od polovice ihriska si loptu do vlastnej siete hlavou usmernil Pavlík. Ďalšiu šancu mal Sládek v 77. minúte po prihrávke Kuračku, ale prestrelil.

Slabo hrajúci Seničania sa dostali do priestoru bránky až v 84. minúte. Brankárovi Solničkovi však strela Mráza veľa problémov nenarobila. So strelou Pelegrínyho mal na druhej strane problémy neistý Švenger, no na rozdiel triedy Myjavčania upravili v nadstavenom čase, keď Pelegrínyho strela skončila na brvne a do prázdnej bránky ju hlavou usmernil striedajúci Kuračka. Veľké susedské derby sa napokon skončilo jednoznačnou a zaslúženou výhrou Myjavy.

Myjavčania zároveň pomohli Slovanu Bratislava, ktorý v prípade nedeľňajšieho víťazstva nad AS Trenčín získa v predstihu majstrovský titul.

Vladimír Koník, tréner Senice: "Týmto zápasom sme sa vrátili na úvod jarnej časti, kedy sme 0:3 prehrali s Ružomberkom. Stretnutie sme prehrali v hlavách. Celý týždeň sme sa chystali najmä na štandardné situácie súpera. Vedeli sme, aký význam má derby. Hráči zápas nezvládli, chýbal pohyb, veľmi zle riešili množstvo situácií. Ťažko sa mi to celé hodnotí, na to potrebujem deň, dva. Zlyhali sme všetci. Myjava zaslúžene vyhrala."

Ladislav Hudec, tréner Myjavy: "Jednoducho povedané, krásny výsledok. Podali sme vynikajúci výkon po všetkých stránkach. Dobre sme sa pripravili, hralo sa na dobrej tráve, i keď na môj vkus trocha pomalej. Chceli sme hrať futbal a uhrať v Senici dobrý výsledok. Veľmi nám pomohol prvý gól, tretí zásah už bol len čerešničkou na torte. Bol to nádherný zápas v krásnej futbalovej atmosfére."


Ružomberok vyhral nad Spartakom Trnava 1:0
 
MFK Ružomberok - FC Spartak Trnava 1:0 (0:0)
Gól: 47. P. Čarnota (vlastný),
ŽK: 78. L. Zich - 32. Grabež, 42. E. Sabo, 90.+ P. Čarnota,
rozhodovali: Kružliak - Vindiš, Jenčura,
1762 divákov
 
Ružomberok: L. Zich - P. Maslo, Práznovský, Greššák, M. Nosek - R. Bartoš, Bielák, Š. Pekár (54. L. Lupták), Ďubek (87. Ondrek), Almaský (68. Lovás) - Zreľák
Trnava: Rusov - Janečka, P. Čarnota, Klabník, Grabež - Deket (89. Tomaček), Karhan - Schranz (66. Pavelka), E. Sabo, M. Vyskočil - Lietava (56. Ciprys) 
 
Ružomberok 4. mája (TASR) - Od začiatku sa stretnutie nieslo v znamení územnej prevahy domáceho tímu, ale vo finálnej fáze to Liptákom veľmi škrípalo. Horeli hlavne na nepresnostiach. A keďže Spartak v prvom polčase neukázal absolútne nič, dlho sa pred bránami nič nedialo. V 9. minúte celkom slušne z 25 m vypálil Pekár, ale asi o tridsať centimetrov minul šibenicu. Na prvú šancu publikum čakalo do 35. minúty. Almaský dostal prihrávku za obranu hostí, snažil sa prehodiť Rusova, lenže minul priestor medzi žrďami.

Po prvopolčasovej nude sa už v 47. minúte menilo skóre, keď Čarnota smoliarsky prekonal vlastného brankára. O tri minúty na to Vyskočil z diaľky natiahol domáceho gólmana Zicha. V 64. minúte mohol klinec do trnavskej rakvy zatĺcť Zreľák, v "stopercentnej" šanci však neuveriteľne minul bránu. Hoci skoro stále bola Trnava pod tlakom, v 72. min. bola blízko k vyrovnaniu. V hĺbke ružomberskej šestnástky sa k lopte dostal Pavelka, ale namieril vysoko nad. V 74. minúte Lovás vyzval na druhý ružomberský gól Luptáka, ten tiesnený stroskotal na Rusovovi.

V 78. minúte Karhanovi priamy kop z 25 m Zich vyrazil iba pred seba a domáci gólman potom kryl aj "gólovú dorážku" Vyskočila. V 86. minúte pekný brejk po pravej strane predviedol domáci Lupták, ale poslal loptu len do "koša" brankára Rusova. V závere sa Trnavčania snažili s nepriaznivým výsledkom niečom spraviť, lenže do žiadnej šance sa nedostali a opäť klesli na dno tabuľky.

Ladislav Šimčo, tréner Ružomberka: "V zápase prevládala bojovnosť, chýbala mi u nás väčšia kvalita čo sa týka defenzívnej činnosti. Hoci sme gól neinkasovali, boli tam veľké chyby. Aj v prechodovej fáze sme boli na tom veľmi zle a to isté platí i o útočnej fáze. Keby si nedal súper gól, tak asi by sme neskórovali ani do budúceho týždňa. Napokon aj tak zápas mohol vyznieť jednoznačne, dve veľmi dobré príležitosti mal Lupták, keď už súper otvoril obranu. Myslím si, že aspoň jednu situáciu by mal vyriešiť gólovo. Pri takomto vývoji máme stretnutie vyhrať jednoznačne a nie sa stresovať do 90. minúty."

Vladimír Ekhardt, tréner Trnavy: "Z Ružomberka odchádzame sklamaní. Prvý polčas bol z našej strany veľmi zlý, takto si nepredstavujem, že by mužstvo malo bojovať o záchranu. Nedokázali sme sa presadiť v osobných súbojoch, prakticky sme nevystrelili na bránu. Niektorí hráči dostávajú dôveru, no vidím, že to nepomáha, takže budeme musieť zase niečo zmeniť. V druhom polčase sme začali viac behať, čo prinieslo aj tlak. Myslím si, že druhý polčas sme boli futbalovejší, pohyblivejší. Vytvorili sme si aj zopár príležitostí, ale nedokázali sme ich premeniť. Napokon sme prehrali vlastným gólom."


V zápase Bystrice s Prešovom nepadol ani jeden gól
 
FK Dukla Banská Bystrica - 1. FC Tatran Prešov 0:0
ŽK: 32. B. Ľupták - 36. Gergel, 88. Jakub Diviš,
ČK: 63. Gergel (Prešov) po 2. ŽK,
rozhodovali: Jaška - E. Weiss, Žákech,
1310 divákov
 
Banská Bystrica: Boroš - M. Turňa, Poljovka (46. Gyömbér), Adámik, Dionatan Teixeira - B. Ľupták, Marek Hlinka, M. Pančík ml, S. Savič (87. Peňaška) - Šovčík, Vrána (60. T. Hučko)
Prešov: Jakub Diviš - Kačala, P. Petráš, Krajník (17. R. Augustín, 53. Jakovlev), Kolbas - Jacko - M. Poliaček, Gergel, Krob - J. Dolný, M. Marcin (90.+ J. Bartek) 
 
Banská Bystrica 4. mája (TASR) - Pre obe mužstvá zo spodku tabuľky zásadný zápas mal vplyv aj úroveň hry. Útočilo sa zväčša do plných, vsadilo sa na opatrnosť a na bezpečné zadné dvierka. Dukla si ani neuvedomovala, že nastúpila na 1000-ci zápas histórie v najvyššej súťaži od roku 1968. Utajená informácia hráčov neinšpirovala, skôr fakt, že ak by nad Prešovom nevyhrali, tak záchranárske práce si výrazne sťažia. Na začiatku centre Pančíka, Turňu i Saviča napovedali, že aj takýmto spôsobom sa pokúsia domáci nalomiť súpera. Do zakončenia sa však nedostávali, až prišla 14. minúta, keď po centri Turňu hlavičku Hlinku vyrazil brankár Diviš reflexívne jednou rukou.

Potlesk si vzápätí vyslúžila aj menej presná strela Ľuptáka z diaľky, a to bolo všetko, čo Dukla z úvodného tlaku zo seba vyžmýkala. V komornom prostredí bez primeranej diváckej podpory trpel aj futbal, čo bola voda na mlyn Prešovčanov. V tejto sezóne pocit víťazstva na súperovom ihrisku nepoznali, no z vedenia sa na Štiavničkách mohli tešiť ako prví. V 31. min brankárovi Borošovi odskočila lopta a prekvapený Marcin ju do siete neusmernil, aj keď mal na to až dva pokusy.

Marcin sa už predtým v 25. min tlačil do veľkého vápna a keby mu strelu Adámik nestečoval na roh, Boroš by mal plné ruky práce. Prešovčania záver polčasu zvládli dôstojne, v 41. min ich síce vystrašila hlavička Vránu, no pohrozili aj oni po slabšej strele Poliačka v 45. min. Aj po zmene strán sa z hustenom priestore v šestnástkach ťažko presadzovalo. V 61. mal na hlave gól Šovčík, lopta mu však len obtrela vlasy a skončila vedľa.

Od 64. min po vylúčení Gerlega hrali domáci presilovku, napriek tomu však pustili Jakovleva v 69. min do úniku a umožnili mu aj z uhla vystreliť, s pohotovým zákrokom Boroša. V 73. min vložil hlavu do centra Pančík, opäť nedôrazne a nepresne, tak ako vyznievala celá hra Dukly. Na jej kopačky sa vrstvilo okrem nervozity pomaly až zúfalstvo a nezbavila sa ho až do záverečného hvizdu.
 
Bratislava 5. mája (TASR) - Futbalisti bratislavského Slovana prehrali v nedeľňajšom zápase 29. kola Corgoň ligy na ihrisku AS Trenčín 1:4 a nevyužili prvú šancu získať majstrovský titul.

Ďalšiu budú mať zverenci trénera Samuela Slováka v sobotu 11. mája, keď na Pasienkoch privítajú Ružomberok. Na čele tabuľky majú "belasí" 9-bodový náskok pred Senicou a hrá sa ešte o tucet bodov.

Trnavčania klesli po týždni na posledné miesto v tabuľke, keď prehrali 0:1 v Ružomberku po vlastnom góle obrancu Patrika Čarnotu. Tatran Prešov získal cenný bod na ihrisku Dukly Banská Bystrica po výsledku 0:0.

Kvôli štartu ME hráčov do 17 rokov sa dva zápasy 29. kola najvyššej domácej súťaže uskutočnia v náhradnom termíne, Nitra - Košice (14. mája) a Zlaté Moravce - Žilina (15. mája), keďže Nitra a Zlaté Moravce sú dejiskami finálového turnaja spoločne s Dubnicou a Žilinou.

AS Trenčín - ŠK Slovan Bratislava 4:1 (2:0)
Góly: 7. a 48. William, 9. Holúbek, 54. F. Kubík - 77. Gorosito, ŽK: 19. Rodríguez da Silva - 34. Pauschek, 57. Kladrubský, 83. Milinkovič, 90.+ P. Sabo, rozhodovali: P. Hrčka - Súkeníková, Jančovič, 4129 divákov

Trenčín: Volešák - Čögley, Rodríguez da Silva, Kleščík, R. Mazáň - Lobotka - Mazan (75. Frimmel), Štefánik, Holúbek, F. Kubík (90.+ Ďuriška) - William (90. Fanendo Adi)

Slovan: Putnocký - Bagayoko, Gorosito, Kolčák, Pauschek (46. Lukšík) - Kladrubský (60. P. Sabo), Grendel - Halenár, Milinkovič, Seydouba Soumah (60. Hlohovský) - L. Peltier


Trenčín 5. mája (TASR) - "Belasí" vstúpili do stretnutia s chuťou streliť úvodný gól, súperovi však nechali pootvorené dvere v defenzíve. V 8. minúte vysunul Štefánik prihrávkou do uličky Williama, ktorý ponúknutú možnosť využil. Loptu si pohodil pred seba a ľavačkou z hranice päťky prestrelil Putnockého.

O minútu neskôr neustál Kubík bežecký súboj s Bagayokom a spadol v pokutovom území. Hoci sa penalta nepískala, Slovanisti prestali hrať a loptu dorazil pohotovo do brány Holúbek. Slovan nezostal vývojom stretnutia zaskočený a naďalej sa snažil hrať útočný futbal. Ten sa však s pribúdajúcim časom menil na drámu plnú súbojov na hranici faulu.

Trenčanom sa nepodarilo navýšiť dvojgólový náskok po šanciach Štefánika či Kubíka, na druhej strane sa nepresadil po chybe domácej obrany Peltier. Po polhodine hry sa mohol zaskvieť gólom z dvoch ďalekých streleckých pokusov Štefánik, ale v oboch prípadoch mu chýbali centimetre ku gólu. Trenčania odohrali výborný prvý polčas, po ktorom zaslúžene vyhrávali 2:0.

Domáci vstúpili rovnako perfektne aj do druhého dejstva hry. V 48. minúte zvyšoval Brazílčan William už na rozdiel troch gólov po centri Kubíka z ľavej strany. O sedem minút neskôr zabudla obrana belasých na rýchlonohého Kubíka, ktorý po spracovaní vysokej prihrávky efektne prekonal Putnockého na milimeter presnou strelou do ľavého horného rohu brány. Trenčania následne jasne prevyšovali svojho súpera vo všetkých herných činnostiach, z čoho vznikali ďalšie šance. Tú najväčšiu spálil v 57. minúte aktívny Mazan, keď strelou z vnútra šestnástky vyprášil Putnockého rukavice.

Hostia sa len sporadicky dostávali do zakončenia. Napriek tomu sa Slovanu predsa len podarilo streliť čestný gól v 77. minúte, keď sa z rohu presadil hlavičkou Gorosito. V závere sa hostia ešte snažili o estetickú úpravu výsledku, Milinkovič však v 82. minúte stroskotal na výbornom Volešákovi. Slovan si tak po prehre 1:4 ešte bude musieť počkať na zisk majstrovského titulu.

Adrián Guľa, tréner AS Trenčín: „Vyšiel nám vstup do stretnutia. Chalani boli efektívni a s dravosťou sa tlačili do zakončenia. Zápas mal vysokú úroveň zásluhou oboch tímov. Je to pre nás výborná vizitka poraziť silný Slovan takýmto spôsobom. Hráči si to do polnoci musia užiť, ale od rána už opäť musia byť nohami na zemi. Bol to výborný večer s krásnym futbalovým divadlom."

Samuel Slovák, tréner ŠK Slovan Bratislava: „Tento zápas sme nezvládli. Prehrať sa dá, ale takto som si to nepredstavoval. Nevstúpili sme dobre do stretnutia. Inkasovali sme dva góly, čím sa Trenčín dostal na silnú vlnu a robil z nás štatistov. Domáci zaslúžene vyhrali, pretože boli lepší vo všetkých atribútoch hry."
 

Vyberte región